Wartości odżywcze pstrąga

Według zaleceń dietetyków oraz lekarzy powinniśmy często jadać ryby, zapewniając sobie tym samym pełnię zdrowia i witalności. Jak się jednak okazuje, w naszym kraju nierzadko nie docenia się jeszcze walorów tego rodzaju dań i potraw, chociaż w naszych rzekach, strumieniach i jeziorach występuje przecież ogromne bogactwo zdrowych i smakowitych ryb.

Doskonałym przykładem takiej powszechnej, zdrowej i pysznej niemalże w każdej postaci ryby jest bez wątpienia pstrąg, występujący w Polsce w wielu rozmaitych odmianach. Aby zatem zachęcić Państwa nie tylko do rekreacyjnego łowienia pstrągów, ale również regularnego spożywania ich, w dalszej części artykułu omówiliśmy szczegółowo najważniejsze wartości i składniki odżywcze zawarte w tejże rybie, która okazuje się nie tylko bardzo smaczną, ale i niskokaloryczną, zaś jej samodzielne przygotowanie na obiad, kolację czy wykwitną przekąskę dla gości jest banalnie łatwe i nie zajmuje wiele czasu.

Jednym z najważniejszych składników odżywczych, gwarantujących nam zdrowie i doskonałe samopoczucie są zawarte w wielu rybach kwasy tłuszczowe omega-3. Co ciekawe, pstrągi zawierają znacznie większe ilości tego składnika niż inne gatunki rodzimych ryb słodkowodnych, bowiem w około 100 gramach każdej odmiany pstrąga znajduje się nierzadko nawet 1000 mg kwasów z rodziny omega-3, które dobrze wpływają na pracę naszych naczyń krwionośnych przeciwdziałając tym samym wielu schorzeniom, takim jak choćby miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca.

Jedzenie ryb takich jak między innymi pstrąg obniża również zawartość w organizmie tak zwanego „złego cholesterolu”. Zawarte w tych rybach składniki odżywcze uszczelniają także błony komórkowe, znacznie sprzyjając poprawieniu odporności i wzmocnieniu całego organizmu. Warto również zdawać sobie sprawę, iż wszystkie gatunki występującego w naszych rzekach, jeziorach i stawach pstrąga nie zawierają dużej ilości kalorii, a co więcej, ich regularne spożywanie w postaci dietetycznych dań rybnych pomoże nam również skutecznie zniwelować zbędną tkankę tłuszczową i zachować wymarzoną sylwetkę na długie lata.

Niezwykle istotnym dla naszego zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu są także zawarte w pstrągach witaminy oraz duże ilości białka, sprzyjające szybkiej regeneracji komórek oraz powstawaniu masy mięśniowej. Ze względu na fakt, iż białko znacznie pobudza również proces przemiany materii jedzenie ryb zaleca się przede wszystkim osobom prowadzącym aktywny tryb życia oraz sportowcom. Również jeśli pragniemy w bezpieczny dla zdrowia sposób pozbyć się zbędnych kilogramów częste jadanie pstrągów oraz innych ryb słodkowodnych w szybkim tempie pozwoli nam spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.