Bez wątpienia każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważne i cenne dla naszego organizmu jest częste i regularne jadanie ryb, takich jak między innymi pstrągi. Jak się bowiem okazuje, są one bogatym źródłem białka, soli mineralnych i witamin, a co więcej nie zawierają dużej ilości tłuszczu i kalorii.
Poprzez właściwości odżywcze pstrągi jako składnik wielu smakowitych dań i potraw pomoże nam także walczyć ze zbędnymi kilogramami. Zawarte w tych rybach kwasy z rodziny omega-3 pozytywnie wpływają bowiem na procesy przemiany materii, dodatkowo wzmacniając i uodporniając organizm. Niskokaloryczne pstrągi można zatem w ciekawy, pomysłowy i przede wszystkim dietetyczny sposób przygotowywać na rozmaite okazje.
Warto przy tym pamiętać, iż aby przygotować niskokaloryczną potrawę z pstrąga należy zrezygnować przede wszystkim z dodatku znacznych ilości tłuszczu. Zamiast więc wykonywać przykładowo pstrąga w śmietanie czy galarecie korzystniej będzie wykonać prostą i szybką potrawę z wykorzystaniem gotowych filetów rybnych, które następnie można z powodzeniem upiec na patelni, w piekarniku lub na grillu z wykorzystaniem folii aluminiowej. Doskonale absorbuje ona bowiem ciepło, zaś przygotowywane w ten sposób mięso jest dietetyczne i niezwykle delikatne w smaku.
Co więcej, każdą odmianę pstrąga można doprawić niemalże w dowolny sposób. Osobom przestrzegającym restrykcyjnej diety oraz pragnącym zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej polecamy zatem używanie przyprawi ziół do ryb, cechujących się właściwościami leczniczymi i odchudzającymi. Pragnąc zachęcić Państwa do przygotowania pstrąga w lekkostrawny i dietetyczny sposób, poniżej zamiesiliśmy łatwy do samodzielnego wykonania i sprawdzony przepis.
Na początek należy więc dokładnie i starannie wypatroszyć pstrąga bez odcinania głowy i natrzeć solą morską oraz pieprzem ziołowym. Do wnętrza ryby warto także włożyć około dwie łyżki posiekanego drobno koperku oraz kilka plasterków cytryny wraz ze skórką. Następnie ułożyć na folii aluminiowej i posmarować niewielką ilością masła lub skropić oliwą z oliwek. Folię ciasno zawinąć i umieścić na ruszcie lub w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowując rybę w piekarniku należy pamiętać, iż powinna ona piec się przez mniej więcej 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Jeśli zaś wykonujemy taką smaczną i dietetyczną potrawę na grillu tradycyjnym lub elektrycznym, powinniśmy piec pstrąga przez około 20 minut do uzyskania złotego odcienia skórki. Pod koniec pieczenia rybę można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Tak przygotowanego pstrąga najlepiej będzie podawać z ziemniaczanym puree lub risotto z ziołami. Smacznego!