Jak wypatroszyć pstrąga?

W poprzednim artykule niniejszego serwisu szczegółowo omówiliśmy najpopularniejsze sposoby i metody skutecznego łowienia pstrągów w dozwolonym okresie. Planując zatem wybranie się na ryby, oczywiście z uwzględnieniem okresu ochronnego poszczególnych gatunków pstrąga warto jednakże również wiedzieć, jak prawidłowo patroszyć ryby by nie dopuścić do zepsucia się mięsa i móc cieszyć się wyśmienitym sakiem tych zdrowych i bogatych w wartości odżywcze ryb.

Umiejętność samodzielnego patroszenia ryb, nie tylko zresztą pstrągów z pewnością okaże się niezbędna w naszej kuchni, szczególnie jeśli jesteśmy amatorami zdrowych i dietetycznych potraw bogatych w witaminy, sole mineralne i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe omega-3. Co więcej, jeśli jesteśmy również fanami wędkowania powinniśmy wiedzieć jak w łatwy i szybki sposób wypatroszyć złowioną rybę, by po powrocie do domu przyrządzić z niej aromatyczną i smakowitą potrawę na obiad lub specjalną okazję.

Przed przystąpieniem do własnoręcznego patroszenia świeżej ryby należy zatem przede wszystkim przygotować niezbędne akcesoria, takie jak w szczególności ostry nóż oraz osobne pojemniki na wnętrzności i kawałki mięsa gotowe do przyrządzania. Oczywiście, ze względów humanitarnych ryby powinno się patroszyć po uprzednim zabiciu, pamiętając przy tym, iż większość gatunków słodkowodnych umiera po około 4-5 minutach od wyłowienia z wody.

Po uśmierceniu ryby należy zatem delikatnie i niezbyt głęboko wbić końcówkę dobrze zaostrzonego noża w brzuch w okolicy odbytu i ostrożnie przeciąć aż do głowy. Należy zdawać sobie sprawę, iż wbijając nóż na zbyt dużą głębokość do jamy brzusznej ryby możemy niechcący przekłuć jelita, co z kolei będzie skutkowało zanieczyszczeniem mięsa i spowoduje powstanie nieprzyjemnego zapachu. Po przecięciu ryby wzdłuż należy następnie delikatnie rozszerzyć płaty mięsa na boki, ostrożnie wyciągając z jamy brzusznej wszystkie wnętrzności.

Zawartość jamy brzusznej ryby należy następnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Kolejnym etapem patroszenia świeżo złowionego pstrąga lub innego gatunku będzie też usunięcie łyżką ciemnej tkanki z wnętrza brzucha oraz wycięcie odbytu ryby. Zależnie od naszych potrzeb w tym momencie możemy również odciąć głowę, choć niektórzy uważają, iż w wyraźny sposób może to zepsuć smak przyrządzanych potraw. Na zakończenie patroszenia należy jeszcze dokładnie wypłukać rybę w letniej wodzie i tępą stroną noża zeskrobać łuski oraz opcjonalnie usunąć płetwy. Ostatnim etapem samodzielnego przygotowywania ryby do dalsze obróbki będzie zdjęcie skóry wraz z niewielką warstwą znajdującej się bezpośrednio pod nią tkanki tłuszczowej.