Najprostsze filety i dzwonka z patelni

Z różnych odmian pstrąga z powodzeniem przyrządzić możemy krok po kroku smakowite i aromatyczne dania i potrawy, odpowiednie zarówno na rodzinny obiad jak i uroczyste, domowe okazje. Jak się bowiem okazuje, własnoręczne przygotowanie dań z ryb nie jest wcale trudne czy skomplikowane, bowiem oprócz wykwintnych i wyszukanych potraw śmiało zrobić można również tradycyjne dzwonki czy filety.

Rodzimy pstrąg jest rybą, którą przyrządzać można na wiele rozmaitych sposobów, wykonując tym samym eleganckie przystawki czy dania świąteczne, taki jak choćby ryba w galarecie, aromatycznej zalewie lub śmietanie. W łatwy i szybki sposób można również przygotować pstrąga na grillu, owijając rybę w folię aluminiową, dzięki czemu wykonany zarówno dietetyczną i zdrową potrawę, jak i niezwykle delikatną w smaku. W domowych warunkach z powodzeniem możemy zrobić też pyszne kotleciki i filety z pstrąga smażone na patelni.

W tym celu na początek należy dokładnie i starannie wypatroszyć rybę, usuwając również jej głowę i skórę. Podzielonego na porcje pstrąga warto następnie posolić i obficie skropić sokiem z cytryny. Do doprawienia ryby możemy użyć także dowolnej mieszanki przypraw i ziół, wśród których najlepiej sprawdzi się przede wszystkim tymianek, rozmaryn, majeranek lub oregano. Następnym etapem przygotowywania filetów lub dzwonków z pstrąga będzie obtoczenie ich w mące pszennej, kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Ciekawym pomysłem może być również użycie do panierki pokruszonych płatków migdałowych lub kukurydzianych.

Po panierowaniu kawałki ryby można zależnie od naszych potrzeb i upodobań smażyć do uzyskania rumiano-złotego koloru na rozgrzanym maśle, oleju lub oliwie z oliwek. Innym sposobem może być również umieszczenie dzwonków pstrąga w folii aluminiowej i smażenie na patelni lub pieczenia na grillu elektrycznym. W ten sposób uzyskamy dietetyczną, zdrową i bardzo delikatną potrawę, którą najlepiej będzie podać z pieczonymi w ziołach ziemniakami, ziołowym risotto lub zestawem surówek. Do filetów z pstrąga można również przygotować aromatyczny sos, chociażby czosnkowy lub koperkowy, który świetnie podkreśli smak mięsa.

Amatorom sztuki kulinarnej proponujemy również wykonanie faszerowanego pstrąga z dodatkiem ulubionych warzyw czy sera feta. Panierowane roladki, doprawione ostrą papryką, miętą, szałwią lub aromatycznymi goździkami można będzie następnie usmażyć na głębokim oleju i podawać z frytkami, ziemniaczanym puree lub ryżem. Takie danie obiadowe z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom oraz okolicznościowym gościom.