Ryba pieczona z warzywami

Ze względu na niezastąpione dla naszego zdrowia wartości odżywcze pstrąga, rybę tę warto jadać często i regularnie, przygotowując najróżniejsze warianty pomysłowych i wyśmienicie doprawionych dań głównych, przekąsek oraz przystawek. Jednym z ciekawszych pomysłów, oprócz oczywiście szybkich i banalnie łatwych do samodzielnego przygotowania smażonych filetów z pstrąga warto również wykonać dietetyczną potrawę z warzywami i ulubionymi przyprawami.

Jak się okazuje, ryby słodkowodne, a przede wszystkim rodzime odmiany pstrąga doskonale sprawdzą się w kuchni zarówno amatorów dietetycznych i niskokalorycznych, jak i zbilansowanych dań. Z powodzenie rybę tę możemy przygotować bowiem zarówno na bardzo prosty jak i nieco bardziej wykwintny i wyszukany sposób, wykonując na przykład tradycyjną, świąteczną rybę w galarecie lub pstrąga w migdałach.

Aby zatem zachęcić Państwa do częstego spożywania tych zdrowych i smakowitych ryb w dalszej części artykułu zamieściliśmy jeden z najbardziej popularnych i sprawdzonych przepisów na pieczonego pstrąga w folii lub z patelni z dodatkiem sezonowych warzyw oraz mieszkanki aromatycznych ziół i przypraw. Warto przy tym zaznaczyć, iż ryby takie jak pstrągi możemy doprawiać niemalże w dowolny sposób, doskonale podkreślając tym samym smak delikatnego mięsa.

Do przygotowania pieczonej ryby w jarzynach należy więc na początek wybrać odpowiednie składniki. Oczywiście najważniejszym z nich będzie porcja uprzednio wypatroszonych pstrągów oraz nasze ulubione warzywa, takie jak na przykład 3-4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 2 pory, 3 średnie cukinie, 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki oraz olej do smażenia. Zależnie od własnych potrzeb i upodobań kulinarnych w przepisie możemy uwzględnić również przyprawy takie jak słodka czerwona papryka w proszku, majeranek, tymianek, oregano lub odrobina kolendry.

Na początek należy zatem dokładnie umyć i obrać wszystkie warzywa, po czym pokroić je w grubą kostkę, plasterki lub zetrzeć na tarce. Rybę po oczyszczeniu i dokładnym opłukaniu zimną wodą należy następnie natrzeć niewielką ilością oleju wraz z solą oraz wybraną mieszanką przypraw. Następnie przełożyć rybę na przygotowaną wcześniej folię aluminiową lub do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć przez kilka minut warzywa, po czym umieścić bezpośrednio na rybie.

Całość zawinąć następnie ciasno folią i wstawić do nagrzanego do około 190 stopni Celsjusza piekarnika. Tak przygotowany pstrąg w warzywach powinien piec się przez mniej więcej 30 minut. Po tym czasie można już będzie podawać rybę, najlepiej posypaną posiekaną drobniutko natką pietruszki. Przed podaniem można również skropić pstrąga niewielką ilością soku z cytryny. Smacznego!