Świąteczny pstrąg panierowany migdałami

Jednym z tradycyjnych dań świątecznych, przygotowywanych przez nas na okazję Świąt Bożego Narodzenia i Wigilii jest bez wątpienia potrawa rybna. Jednakże oprócz zwyczajowego karpia w tym roku można z powodzeniem pokusić się o przygotowanie smakowitej potrawy z pstrąga, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom i zaproszonym na święta gościom.

Bardzo powszechny w Polsce pstrąg oraz jego różnorodne odmiany zasiedlające zazwyczaj wartkie, górskie potoki i czyste rzeki okazuje się niestety jeszcze niezbyt docenianą przez nas rybą, aczkolwiek warto zdawać sobie sprawę z wielu wartości odżywczych oraz mnóstwa witamin i składników mineralnych jakie ta ryba zawiera. Co więcej, dietetyczny pstrąg okazuje się również bardzo łatwą w samodzielnym przygotowaniu rybą, którą dodatkowo możemy z powodzeniem doprawiać i przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów, zależnie od naszych własnych potrzeb i oczekiwań.

Jednym z ciekawszych pomysłów może być oprócz przygotowania na święta Bożego Narodzenia tradycyjnej ryby w galarecie czy śmietanie również łatwych do własnoręcznego wykonania, smakowitych i aromatycznych, smażonych dzwonków z pstrąga. Aby jednakże nadać potrawie nieco więcej świątecznej wykwintności, warto pokusić się o zrobienie filetów z pstrąga w przepysznej, migdałowej panierce. Danie takie na pewno mile zaskoczy zarówno dorosłych jak i najmłodszych domowników oraz okolicznościowych gości podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej, zatem poniżej zamieszczamy nasz ulubiony, sprawdzony przepis.

Niezbędnymi składnikami do samodzielnego wykonania takiej wigilijnej potrawy będą więc kolejno: 2-3 wypatroszone pstrągi bez głów, około 10 dkg płatków migdałowych, jedno całe jajko, 3-4 łyżki mąki pszennej, sok z połówki cytryny, 3 łyżki posiekanego drobno koperku, sól morska, pieprz oraz olej lub oliwa z oliwek do smażenia. Zależnie od własnych preferencji kulinarnych do przepisu możemy dodać również nasze ulubione zioła i przyprawy, takie jak choćby nieco majeranku, rozmarynu, kolendry, tymianku czy estragonu.

Najpierw rybę należy dokładnie oczyścić i wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem, po czym skropić dość obficie sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut w  chłodne miejsce. Po tym czasie trzeba dokładnie opanierować rybę kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz lekko pokruszonych płatkach migdałowych. Tak przygotowanego pstrąga należy następnie smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek aż do uzyskania rumianego, złocistego koloru migdałów. Najlepiej podawać z dekoracją z posiekanego koperku oraz z pieczonymi ziemniakami lub gotowanymi na parze brokułami. Smacznego!